Herken kwaliteit

Wat zijn de kwaliteitskenmerken zijn van een goed horloge? En hoe zijn deze gemakkelijk te herkennen?

1. Materiaal van het horloge

Een goed horloge is op zijn minst gemaakt van edelstaal. Een titanium en keramisch horloge is nog harder / beter, maar is ook duurder. Edelstaal is roestvrij staal. Ten opzichte van ‘gewoon’ staal wordt edelstaal dan ook niet aangetast door vocht en transpiratie. Ook huid irritatie komt zelden voor.

Verder is een PVD coating belangrijk om ervoor te zorgen dat een horloge zijn (rose)gouden, zilvere of zwarte kleur behoudt. Een horloge zonder coating kan al binnen een jaar verkleuren. Op de achterkant van de horlogekast staat vaak het gebruikte materiaal weergegeven. Met (All) Stainless Steel wordt ook edelstaal bedoeld.

Let op: Stainless Steel Back betekent dat alleen het kastdeksel van edelstaal is gemaakt.

Daarnaast kan het gewicht van het horloge ook een kenmerk zijn van kwaliteit. Dit geeft een indicatie hoe solide de kast en het staal is en wat voor uurwerk in het horloge zit.

De betere horlogemerken gebruiken 316L edelstaal, dat een hoger zuiver gehalte heeft. Het soort edelstaal en PVD coating staat vaak niet aangegeven op het horloge. Voor duurdere horlogemerken kunt u ervan uitgaan dat dit goed zit.

edelstaal horloge prisma horloges prisma watches

2.Het horlogeglas

Een goed horloge heeft altijd saffierglas.  Saffierglas blijft ook bij veelvuldig (heftig) gebruik mooi helder en krasvrij. Saffierglas is na diamant het hardste materiaal! Voor een gemiddeld horloge volstaat kristal of mineraalglas. Een horloge met dit glas is goedkoper, maar is dan wel gevoeliger voor krassen.
Als er gebruik is gemaakt van saffierglas, wordt dit weergegeven op de wijzerplaat of achterkant van het horloge.

3.Het uurwerk

Een goed, betaalbaar horloge heeft een kwarts / quartz uurwerk of een gecertificeerd mechanisch uurwerk (COSC). Voor goede horloges onder de € 300 kom je dan bijna altijd uit bij een quartz uurwerk (een horloge met batterij). Een groot voordeel van quartz is dat er minder bewegende onderdelen nodig zijn. Dit maakt horloges nauwkeuriger en betaalbaarder.

Het nederlands horlogemerk Prisma maakt gebruik van Miyota, Seiko en Ronda uurwerken. Deze merken hebben zich door de tijd heen bewezen. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en kwaliteit. Deze uurwerken kunnen vaak, mits netjes onderhouden tientallen jaren mee.

Prisma titanium ladies watch simplicity titanium
4. Waterdichtheid van het horloge

10 ATM waterdichtheid hoort bij een kwaliteit horloge. Bijna niets is zo schadelijk voor een horloge als water. Dus waterdichtheid is onlosmakelijk verbonden aan een goed horloge. Hetzelfde als voor materiaal en uurwerken, geldt dat ook waterdichtheid verschillende gradaties heeft.

10 ATM waterdichtheid wil zeggen dat het horloge bestand is tegen 100 meter (of 10 bar) waterdruk. Dit maakt het een goed horloge om mee te zwemmen. 5 ATM (douche water) en 3 ATM (handen wassen) zijn ook gradaties. Een horloge moet dus minimaal 3 ATM waterdicht zijn om enig comfort te bieden. Ook waterdichtheid staat vaak aangegeven op de achterkant van het horloge.

waterdichtheid horloge Prisma Journey Watches Prisma Horloges

De horlogeband

Bovengenoemde kenmerken gingen vooral over de horlogekast. Met waterdichtheid kunnen we ook een sprong maken naar een goede horlogeband. We adviseren om watercontact met een lederen horlogeband (die niet waterproof is) zoveel mogelijk te vermijden. Verder is het belangrijk dat de band goed aansluit bij de horlogekast. De naden behoren symmetrisch en smal te zijn.

Horlogebanden van Hirsch voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

prisma radio 100%NL horloge blauw prisma horloges special edition P1629-607G Prisma 100NL blauw horloge online kopen zijkant

5. Een mooie afwerking

Als laatste kunnen we stellen dat een goed horloge, naast de bovengenoemde kwaliteitskenmerken, een mooie afwerking heeft.  De details horen samen een overtuigend, aantrekkelijk geheel te vormen.

6. De naam en geschiedenis van het merk

Kies voor een horlogemerk met een rijke historie! Als er iets mis is met uw horloge, kan een goed bedrijf wel net die zekerheid geven om op terug te vallen. Neem daarom de tijd om u te verdiepen in het horlogemerk. Een goed horlogemerk in combinatie met onze vakkennis is de beste garantie!

GOED HORLOGE CHECKLIST

Samengevat zijn er een vijf basiskenmerken waar elk goed horloge aan zou moeten voldoen.
  • Materiaal is minimaal (316L) edelstaal (titanium of keramiek) met PVD coating.
  • Krasvrij saffierglas (voor veelvuldig gebruik)
  • 10 ATM waterdichtheid
  • Goed quartz uurwerk (Miyota, Seiko, Ronda) of gecertificeerd mechanisch uurwerk
  • Mooie afwerking; geen oneffenheden en loshangende onderdelen
INTERESSANT OM TE OVERWEGEN:
  • Een datum aanduiding
  • Glow in the dark index en wijzers
  • De naam en geschiedenis van het merk. Bestaan ze over twee jaar nog om eventuele garantie te verlenen?