Horloge eigenschappen

Er worden verschillende materialen gebruikt voor horloges. Op deze pagina willen we u graag een goed beeld geven van de verschillende materiaalsoorten. Andere horloge eigenschappen zoals waterdichtheid en uurwerken staan uitgelegd op een andere pagina.

Op deze pagina wordt achtereenvolgens verschillende horloge eigenschappen uiteengezet:

  • Metaalsoorten
  • Soorten horlogeglas
PRISMA SLIMLINE TITANIUM WHITE

Horloge materialen

Horloges zijn vooral gemaakt van deze vier soorten metaal;  keramiek, titanium, edelstaal of staal / metaal / alloy. Vooral edelstaal wordt veel gebruikt. Hieronder meer informatie over de horloge materialen.

Keramiek horloge

Keramiek is een materiaal dat geen metaal en geen polymeer is (bron: wikipedia). Het staat bekend om zijn hardheid en het bezitten van een hoge vloeigrens. Een keramisch horloge is erg slijtvast en hittebestendig. Het materiaal bezwijkt echter snel wanneer er scheuren in ontstaan. Daarom wordt keramiek voor horloges gecombineerd met een taaier materiaal, zoals staal.

De beste eigenschappen van beiden worden dus samengebracht. De hardheid van een keramiek horloge kan vergeleken worden met het krasvaste saffierglas. Het horloge wordt uiteraard wel duurder in aanschaf als er gebruik is gemaakt van keramiek.

Titanium horloge

Titanium heeft van nature een lichtgrijze kleur en is drie keer zo sterk als staal en bijna de helft lichter. Het materiaal wordt veel voor sieraden gebruikt, omdat het zo sterk en comfortabel is. Ook is titanium zeer corrosie-bestendig, dus goed bestand tegen zweet, water, zout en zuren. Een ander groot voordeel is dat een titanium horloge in 99% van de gevallen geen huidreacties geeft, omdat het materiaal hypo-allergeen is.

Voor de toepassing op sieraden moeten andere machines gebruikt worden dan edelstaal, omdat het materiaal zo hard is. Dit verklaart waarom een titanium horloge veelal duurder is dan een edelstaal model. Op zoek naar een titanium horloge?  Ontdek alle titanium horloges in één overzicht.

Edelstaal horloge

Edelstaal is roestvrij staal (RVS).  Het materiaal wordt niet snel aangetast door vocht en transpiratie. Ook huid irritatie komt zelden voor, dus het materiaal wordt veel gebruikt voor horloges en sieraden. Edelstaal heeft verschillende gradaties in kwaliteit. Dit is te meten aan het zuivere gehalte. De betere horlogemerken gebruiken 316L. Een hoge zuivere kwaliteit. Horloges van edelstaal hebben een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.

PVD coating

PVD is meer een proces, dan een materiaal. Het staat voor “Physical Vapor Deposition” en is een efficiënte manier om edelstaal en andere metalen te verstevigen. De coating wordt ook vaak aangeduid met IPG (voor horloges met een goudkleur), IPS (een zilverkleur) en IPB (een zwarte kleur). Het voordeel van deze coating is dat het horloge niet verkleurt na enige tijd. Prisma Horloges past deze techniek toe om de kwaliteit en het draagcomfort te verhogen. Dure horlogemerken passen vaker een CVD of DLC coating toe.

Staal horloge

Staal, metaal of brass staat (in de horlogewereld) voor een legering van verschillende metalen waaronder ijzer. Horloges van staal zijn veelal goedkoper, maar de kwaliteit is dan ook minder. Het materiaal is minder corrosiebestendig en zeker goud of rose goud kan nog weleens verkleuren na enige tijd. Prisma Horloges kiest daarom niet voor deze samenstelling.

Met zilver en goud wordt vaak de kleur van het horloge bedoeld in plaats van het materiaal zelf.

eigenschappen horloges edelstaal prisma journey watches materials

Soorten Horlogeglas

Hetzelfde als met metaal, bestaat glas er in verschillende materialen en hardheden. Werken met horlogeglas is dan ook een bijzondere professie, die veel expertise vereist. Want bijvoorbeeld ook de vorm van het horlogeglas heeft invloed op het design. Het is een belangrijke onderdeel van horloge materialen.

Hier willen we ingaan op de meestvoorkomende informatie over horlogeglas. Het materiaal is simpelweg op te delen in; saffierglas, kristal, mineraal, normaal en kunststof glas.

Saffierglas

Saffierglas is het beste, helderste en meest duurzame glas dat er is. Met zijn hardheid is het bestand tegen krassen in tegenstelling tot gewoon glas. Zelfs bij intensief gebruik. Er zijn dan ook bijzonder veel handelingen nodig om saffierglas perfect te slijpen. Saffierglas is 10x harder dan mineraal glas. Prisma heeft veel saffierglas horloges in het assortiment. Horloges die tegen een stootje moeten kunnen.

Kristalglas

Kristalglas is 3x zo sterk als gewoon glas. Vanwege zijn hardheid is het goed bestand tegen krassen, maar niet zo goed als saffierglas.

Mineraalglas

Mineraal glas is de meest gebruikte glasvorm. Het is sterker dan kunststof glas, maar niet bestand tegen krassen. Door middel van een coating wordt mineraalglas ook weleens gehard, waardoor het twee keer zo sterk wordt. Deze vorm heet dan “gehard mineraalglas”. Het voordeel van mineraalglas ten opzichten van andere soorten glas is ook dat een kras relatief gemakkelijk weg te polijsten is.

Normaal glas

Normaal glas is eigenlijk ongeschikt voor horloges, want het is meestal binnen afzienbare tijd zwaar bekrast. Zeker als u van plan bent om het langer dan een jaar te dragen, kan dit een probleem vormen.

Kunststof glas

Kunststof glas is van alle genoemde soorten het zachtste materiaal en het gevoeligst voor krassen. Kunststof glas breekt niet zo snel, maar vanwege de gevoeligheid wordt het zelden toegepast op horloges.

Bent u meer te weten gekomen over het verschillende materiaalgebruik voor horloges? Lees hier meer over de waterdichtheid van een horloge, verschillende horloge uurwerken of deze tips over een goed betaalbaar horloge. Natuurlijk kan u ook gewoon de herenhorloges of dameshorloges van Prisma bekijken.

Horlogeglas soorten Bolvormig Prisma Dome Collectie