Als je een horloge hebt, wil je in ieder geval weten hoe laat het is. Daar is je horloge ook goed in. Maar wat nu als je meer uit het horloge wilt halen? Wat als je meer horloge functies wilt dan alleen de tijd? Dan kun je letten op de zogenoemde horloge complicaties. Een complicatie is een andere functie van je horloge. We vertellen je graag meer over verschillende soorten complicaties en wat ze doen.

Horloge datum

Een veel voorkomende horloge complicatie is de datum, omdat veel mensen het handig vinden om naast de tijd ook de datum te weten. De datum kan op verschillende manieren worden getoond, maar de meest voorkomende manier is door een opening in de wijzerplaat. Verder zijn er ook horloges waarbij de datum, net als de uur indexen, langs de rand van het horloge lopen. Je kan dan door middel van een wijzer de datum aflezen. Een andere manier waarop de datum kan worden getoond is door een kleine wijzerplaat, op de grote wijzerplaat. Op deze kleine wijzerplaat staan de datums langs de rand weergegeven en kan het worden afgelezen door een kleine wijzer.

Horloge dagaanduiding

De volgende horloge functie is een logisch gevolg van de datumaanduiding, namelijk de dag aanduiding. Met deze complicatie laat het horloge zien welke dag het is. De dag wordt vaak op dezelfde manier getoond als de datum, namelijk door een klein venster. Soms wordt de dag volledig uitgespeld, maar vaak afgekort. De dag kan ook worden getoond door een kleine wijzerplaat op de grote wijzerplaat. Een kleine wijzer wijst dan de dag aan.

Horloge Maandaanduiding

Een mooie aanvulling op bovengenoemde is de maandaanduiding. Deze deelt hetzelfde principe als de dag- en datumaanduiding. De maand wordt getoond door een kleine opening op de wijzerplaat of door middel van een kleine wijzerplaat met een aparte wijzer. De maand wordt vrijwel altijd afgekort.

datum aanduiding horloge complicatie watch complication

Volledige kalender / Triple Calendar

Een horloge waarop de dag, datum en maand worden aangegeven heeft een andere naam. Dit wordt namelijk gezien als één horloge complicatie. In het Engels heet deze functie een triple calendar of complete calendar. In het Nederlands ook wel een driedubbele of volledige kalender genoemd. Met betrekking tot het design van deze horloge complicatie zijn er twee designs die vaak voorkomen. Het eerste design bestaat uit de weergave van de dag en maand door een kleine opening in de wijzerplaat en de datum door middel van een wijzer. Het tweede design bestaat uit de weergave van de datum, dag en maand door allemaal aparte kleine wijzerplaten met kleine wijzers.

Met betrekking tot deze kalenders zijn er nog twee variaties, namelijk de jaarlijkse en de eeuwig durende kalender. De jaarlijkse kalender weet het verschil tussen lange en korte maanden, maar houdt geen rekening met schrikkeljaren en moet aan het eind van februari handmatig goed worden gezet. De eeuwig durende kalender houdt wel rekening met schrikkeljaren en hoeft niet in februari goed gezet te worden. Zolang het horloge dus voldoende energie heeft, hoef je de kalender niet aan te passen.

Maanfase / Maanphase

Vaak is een een maanfase indicator gecombineerd met een volledige kalender. Dit betekent niet dat de maanfase indicator los kan voorkomen. Door middel van deze complicatie kun je op je horloge zien wat de stand van de maan is. Deze complicatie was vroeger erg nuttig, omdat zeelui het gebruikte om de getijden te meten. Tegenwoordig wordt deze complicatie vaak gebruikt vanwege esthetische overwegingen.

moon phase watch complication horloge complicaties functies

Multifuntie

De multifunctie is niet zozeer een complicatie op zich, maar een combinatie van horloge complicaties. De strikte definitie van een multifunctie horloge is een model met twee of meer complicaties. Meestal zijn deze complicaties de dag en datum in combinatie met een 24-uur wijzer. Dit betekent niet dat dit de enige manier is, want er zijn tal van complicatie combinaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een maanfase met een datum, of een maanfase met een lopende secondewijzer.

Chronograaf

Een andere veel voorkomende complicatie is de chronograaf. Deze complicatie geeft je de mogelijkheid om tijd te meten. Meestal kun je met een chronograaf seconden en minuten meten, maar er zijn ook chronografen waarmee je 1/20 of zelfs 1/100 van een seconde en uren mee kan meten.

Vroeger waren alle chronografen bedienbaar met één knop, maar sinds Breitling de chronograaf met twee knoppen introduceerde is dat de nieuwe standaard geworden. Sindsdien zijn chronografen die met één knop te bedienen zijn zeldzamer, exclusiever en duurder geworden. Het voordeel van een chronograaf met twee knoppen, ten opzichte van één, is dat hij een tijdspanne kan meten die onderbroken wordt. Dit betekent dat je de chronograaf kan starten, stoppen, opnieuw kan starten (de chronograaf telt dan verder waar hij gebleven was) en dan weer stoppen.

Tachymeter

Wat vaak gecombineerd wordt met een chronograaf is een tachymeter. Dit is een schaal waarop, in combinatie met de chronograaf, de snelheid van een bewegend voorwerp gemeten kan worden. Deze schaal wordt meestal weergeven in kilometer per uur. Tevens is deze schaal ook maar één minuut geldig. Maar hoe werkt de tachymeter?

De tachymeter meet de snelheid van een bewegend voorwerp op 1 kilometer afstand. Wanneer het object start, start je de chronograaf. Als het het vervolgens de 1 kilometer heeft gepasseerd, stop je de chronograaf. De positie van de secondewijzer wijst dan naar een waarde. Deze waarde is de snelheid die het object heeft behaald om de kilometer afstand te overbruggen.

GMT

Een horloge complicatie die bijzonder nuttig is voor de frequente reizigers onder ons is de GMT-complicatie. Deze functie zorgt ervoor dat het horloge een extra tijdzone kan aanduiden. GMT kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. Er kunnen twee uurwerken in hetzelfde horloge zitten die allebei een andere tijd aan geven. Een andere manier is door de toevoeging van een 24-uurs wijzer. Deze wijzer is los in te stellen van de andere uurwijzer. Hierdoor kun je snel en makkelijk de tweede tijdzone aflezen en zie je ook gelijk of het daar nacht of dag is.

horloge functies GMT watch complications functions

Gangreserve

Één van de horloge complicaties die niet vaak voorkomt is een gangreserve. Hierop is af te lezen hoeveel energie het horloge nog heeft voordat hij stil valt. De gangreserve kom je tegen op mechanische uurwerken, maar ook op kinetische, solar powered en Spring-Drive uurwerken.

Waterdichtheid?

Als laatste een complicatie waarover kan worden gediscussieerd of het wel of geen complicatie is; de waterbestendigheid. Deze functie nemen we maar al te vaak voor lief, want het is toch normaal om je handen te kunnen wassen met jouw horloge om? De waterbestendigheid vertelt je de mate waarin het horloge gebruikt kan worden in en om het water. Hoe hoger de waterdichtheid, hoe minder zorgen je je hoeft te maken. Het wordt meestal in ATM weergegeven, maar ook in meters komt voor. Verder varieert de waterdichtheid meestal van 3 ATM tot 20 ATM. Dit betekent niet dat 20 ATM het maximaal haalbare is. Er zijn waterdichte horloges die veel dieper kunnen, maar de meest gebruikelijke waarden liggen tussen de 3 en 20 ATM.

Met een waterbestendigheid van 3 ATM kun je zonder problemen je handen wassen en door de regen lopen. Met 5 ATM kun je douchen en met 10 ATM kun je zwemmen. Voor diepzeeduiken raden we je aan om een duikershorloge aan te schaffen.