Brillenglazen

De juiste glazen kiezen, neem er de tijd voor
De aanschaf van een bril en het uitkiezen van een paar glazen lijkt vaak snel en moeiteloos te kunnen gebeuren. Toch is de keuze van de juiste glazen belangrijk genoeg om er wat langer bij stil te staan. U wilt er tenslotte elke dag plezier van hebben. De keuze van het juiste soort brillenglazen vraagt de nodige aandacht en vakkundige hulp. Wij geven u daarbij graag een goede voorlichting. We zijn deskundig, beschikken over moderne apparatuur en hebben veel ervaring. We zijn niet afhankelijk van een leverancier of merk. Daardoor kunnen wij u helpen die oplossing te kiezen die helemaal bij u past. Neem daarvoor gerust de tijd, zodat u straks een bril draagt die prettig en comfortabel is, elke dag weer!

Kunststof of glas?
Brillenglazen zijn in te delen in twee hoofdgroepen: organisch (kunststof) en mineraal (glas).

Standaard minerale brillenglazen worden bijna niet meer verkocht. Met de toepassing van nieuwe zeer breukvaste en lichtgewicht kunststoffen geven deze brillenglazen een veel hoger draagcomfort dan dat het geval is bij minerale brillenglazen. Hoe lichter de bril hoe hoger het draagcmfort! Voorzien van coatingen en/of veredelingen krijgen kunststof glazen een goede krasbestendigheid. Ze zijn leverbaar in vele kleuren en veschillende ontspiegelingen.

Monofocale of enkelvoudige brillenglazen
Monofocale of enkelvoudige glazen zijn geschikt voor het kijken op slechts één afstand. Veraf of dichtbij. Door verteglazen kan men door te acommoderen (het oog instellen op korte afstand) ook dichtbij scherp zien. Echter op het moment dat het acommodatievermogen rond het 45e levensjaar afneemt, zult u voor een andere oplossing moeten kiezen. Met enkelvoudige glazen betekent dit dat u kiest voor 2 brillen. Een bril voor veraf en een voor dichtbij, en dat is in de dagelijkse praktijk erg lastig! Gelukkig zijn er geavanceerdere oplossingen voor dit kijkprobleem.

Foto: Leesbril, zien op korte en middellange afstand goed, maar veraf wazig

Buroglazen
Buroglazen zijn glazen met een ruimer kijkbereik, van leesafstand tot ongeveer 1,0 -1,25 meter. Deze glazen bieden dus een veel hoger kijkcomfort dan enkelvoudige glazen. Het ruime gezichtsveld op tussenafstand maakt deze glazen uitermate geschikt voor beeldschermgebruik.

Multifocale brillenglazen
Wanneer u een bril voor zowel veraf als dichtbij nodig heeft, zijn multifocale brillenglazen een ideale oplossing. Met multifocale glazen heeft u een bril-op-maat met een perfect zicht op alle afstanden. De bovenste helft van het glas is voor veraf zien; de onderste voor dichtbij zien (bijvoorbeeld lezen). Het gedeelte daartussen zorgt voor een geleidelijke, natuurlijke overgang tussen het veraf- en nabij zien.

Foto: Multifocaal, Comfortabel zien op alle afstanden

Bifocale brillenglazen
De bekende dubbelfocus bril is van oudsher de oplossing om verte- en leessterkte in één glas te verwerken. Er ontstaat een duidelijke scheiding tussen dichtbij en verzien dat een ”breuk” in het beeld geeft. Met deze bril heeft u geen goed zicht op armlengte. Dubbelfocus glazen zijn er in verschillende uitvoeringen. In sommige gevallen, bij bepaalde oogafwijkingen of evenwichtsstoornis verdienen deze glazen de voorkeur t.o.v. multifocaal.

Foto: Bifocaal, Zien op tussenafstand is niet mogelijk

In een uitgebreid persoonlijk glasadvies vertellen we u duidelijk de voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden welke toepasbaar zijn in uw situatie.

Bifocaal

Bifocale glazen (glazen met maantjes) worden vaak als ouderwets versleten. In sommige gevallen voldoen ze echter beter dan multifocale glazen. Ze geven een groter en stabieler gezichtsveld, en staan een meer statische werkwijze toe. (men hoeft minder hoofdbewegingen te maken vanwege het grotere binoculaire gezichtsveld) Men heeft een vertekeningsvrij groot en breed gezichtsveld bij opzij kijken. De beperking zit in de afstand waarop men scherp ziet. Bij hogere addities (leestoeslagen) wordt deze beperking groter.

Bifocale glazen zijn er in verschillende uitvoeringen. U ziet ze hieronder

Rond leesdeel

Deze worden sporadisch toegepast vanwege de hoge beeldsprong en het smallere gezichtveld bovenin het leesdeel.

Halve maan

Deze glazen hebben een breder gezichtsveld en zijn leverbaar in een breedte van 25 en 28 mm. Door de rechte bovenkant van het leesdeel ontstaan op de rand meer hinderlijke reflecties.

Curve top

Deze leesdelen hebben een gebogen bovenzijde waardoor reflecties op de bovenrand van het leessegment veel minder storend zijn. Deze glazen hebben een geringe beeldsprong.

Trifocaal

Trifocale glazen hebben een dubbel leesdeel. Het bovenste smalle gedeelte is voor het kijken op tussenafstand. Het benedenste gedeelte is voor kijken op leesafstand.

Longline

Bij deze glazen heeft men het maxinale gezichtsveld voor dichtbij. De glazen zijn beeldsprongvrij. Ze worden vaak toegepast voor bepaalde beroepen of werkzaamheden waar een groot en vertekeningsvrij gezichtsveld voor dichtbij een vereiste is. Denk aan chirurgen, technisch tekenaars, en beroepen in de fijnmechanica.

Esthetisch gezien zijn deze glazen minder fraai, en worden daardoor minder toegepast.

Buro glazen

Het leesglas met extra kijkbereik

Heeft u al een leesbril of bent u aan een leesbril toe, dan een buro-glas voor u de ideale oplossing. Deze bijzondere leesglazen bieden u namelijk een groter en veel praktischer kijkbereik dan de enkelvoudige glazen in een gewone leesbril.

kijkbereik Met buroglazen ziet u scherp tussen 40cm en 150cm en het gezichtsveld is breder. Buroglazen zijn de meest ideale glazen voor iedereen die zich niet wil laten beperken in kijkcomfort. Bij tal van activiteiten zult u het comfort en het gemak van deze glazen direct waarderen. Bij beeldschermwerk heeft u een scherp zicht over het gehele werkgebied. U kunt moeiteloos afwisselend kijken van beeldscherm naar document en toetsenbord. Bovendien worden uw natuurlijke hoofd- en lichaamshoudingen gerespecteerd.

Buroglazen kunnen in een halve leesbril alsook in een gewoon montuur worden toegepast. Het montuur moet wel voldoende hoogte bevatten om een ruim scherptegebied te waarborgen.

Ook voor dragers van een multifocale bril biedt een comfortleesglas uitkomst. Een multifocale bril geeft beperkingen bij gebruik achter een beeldscherm. Juist de tussenafstand die zo belangrijk is voor het kijken op het beeldscherm is bij multifocale glazen relatief smal, en is te beperkt voor langdurige werkzaamheden op tussenafstand.

Een bi- of multifocale bril is afgestemd op veraf zien en op het lezen van papier, dat (lager) voor de lezer ligt. Een beeldscherm staat echter altijd hoger en verder weg. De beeldschermgebruiker met een bi- of multifocale bril moet dus met het hoofd ‘in de nek’ werken, om de schermtekst scherp waar te nemen. Deze voortdurende belasting van de hoge nekspieren, en de onnatuurlijke houding kunnen leiden tot pijnklachten aan het hoofd, nek, en schouders.

Met buroglazen kan men een natuurlijke en veel meer ontspannen houding aannemen, waardoor bovengenoemde klachten verdwijnen of gewoonweg niet ontstaan.

Op de werkplek wordt steeds meer gevraagd van de ogen. Vooral het werken achter een beeldscherm vraagt om doelgerichte oplossingen. De kijkafstanden wisselen voortdurend van beeldscherm, toetsenbord en manuscript naar directe werkomgeving.

Wanneer het gezichtsvermogen bovendien niet toereikend is, kan dit leiden tot een verkrampte houding met alle fysieke klachten van dien. Bij het werken aan een beeldscherm staat dit ook wel bekend als het ‘computer vision syndroom’.

Ontspiegelingen

Een ontspiegeling zorgt ervoor dat hinderlijke reflecties in de glazen worden weggenomen. Deze reflecties kunnen afkomstig zijn van gewoon daglicht, omgevingsverlichting (TL of schemerlampen) maar ook in het verkeer van koplampen van tegenliggers. De reflectie beïnvloedt de helderheid van het zien. Er zijn verschillende soorten reflecties die allemaal als hinderlijk worden ervaren door de brildrager. Het doel van ontspiegelingen is dus tweeërlei: ten eerste neemt de helderheid van het brillenglas toe en ten tweede zorgt de ontspiegeling ervoor dat de ogen van de brildrager zichtbaar zijn.

Bij een ontspiegeling worden één of meerdere laagjes op het glas aangebracht om de reflecties aan het glasoppervlak te verminderen. Normaal reflecteert ±7% van het licht, zodat slechts 93% van het zuivere licht ons oog bereikt. Van die 7% reflecties bereikt een aanzienlijk deel het oog als ‘vals licht’. Deze reflecties kunnen hinderlijk zijn, maar tijdens autorijden in het donker zelfs gevaarlijk, als de koplampen van tegenliggers dubbel of driedubbel lijken.

Uiterlijk aspect
Sterk reflecterende brillenglazen zijn lelijk, en duidelijk zichtbaar. Zeker wanneer de brildrager op de foto moet. Het kijken naar de ogen van iemand met spiegelende glazen wordt bovendien bemoeilijkt. Bijna alle brildragers kiezen tegenwoordig voor ontspiegelde brillenglazen. U heeft de keuze uit verschillende soorten ontspiegelingen.

Anti Reflex of standaard ontspiegeling
Dit is een eenvoudige ontspiegeling die ongeveer de helft van de reflecties laat verdwijnen. De overgebleven reflecties geven het glas een blauwe zweem. Deze zogenaamde blauwe restreflex is duidelijk aanwezig.

Daarom kiezen veel brildragers tegenwoordig voor de modernere en meer effectieve zacht groene breedband ontspiegeling.

Dit is dé super-ontspiegeling op brillenglazen. Een Multicoat ontspiegeling bestaat uit een aantal verschillende lagen op elkaar. Hierdoor blijft de reflectie van het licht beperkt tot minder dan 1%. Het glas oogt hierdoor bijzonder transparant. De ogen van de brildrager zijn heel duidelijk te zien. Maar liefst 99% van het licht belandt ongestoord in het oog, zodat brillenglazen met deze ontspiegeling een natuurgetrouw beeld geven. Het kleine beetje licht dat toch van het glasoppervlak reflecteert is zacht groen van kleur. Zowel optisch als esthetisch is dit de mooiste ontspiegeling voor uw brillenglas.

Altijd schone glazen

        

Hoe beter de ontspiegeling, zoveel te beter het kijkcomfort…..
Vaak wordt beweerd dat ontspiegelde brillenglazen sterker verontreinigen dan niet ontspiegelde brillenglazen. Dat is echter niet juist, ze worden net zo vuil. Wel worden verontreinigingen zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken of watervlekken op ontspiegelde brillenglazen eerder waargenomen. Ze beïnvloeden namelijk de reflectie-eigenschappen van de ontspiegeling. Hoe beter en optimaler de ontspiegeling, zoveel temeer verontreinigingen zichtbaar worden. Daarom kunnen ontspiegelde glazen bij Spierings Optiek voorzien worden van een speciale Top-Coat. Dit is een laagje dat de ontspiegeling afdekt en ervoor zorgt dat vuil en vet minder gemakkelijk aan het glas kan hechten. Deze unieke coating wordt op uw glazen aangebracht onder vacuüm, en heeft een lange levensduur.

  • Briljanter zicht
  • Vet, vuil en waterafstotend
  • Minder beslaan van uw brillenglazen
  • Minder krassen door minder poetsen
  • Toepasbaar op alle soorten brillenglazen
  • Geschikt voor ski- sport- en zonnebrillen
  • Kan ook achteraf worden aangebracht op uw brillenglazen

De kosten zijn slechts € 15,– per glas

Een clean coating heeft een levensduur van ongeveer 2 jaar. (dat geld ook voor de coatingen af fabriek, ongeacht welke glasfabrikant)

Omdat we de vacuümapparatuur voor het aanbrengen van deze coating zelf in huis hebben kunnen na deze periode de glazen bij ons opnieuw voorzien worden van een Super Clean Coat TCP!

Onderhoud glazen

Onderhoud van uw brilleglazen
Wij adviseren u de bril onder stromend, handwarm water schoon te maken. Zo worden harde stofdeeltjes eerst van de glazen weggespoeld. Gebruik een zachte zeep om eventuele vetresten te verwijderen. Droog de bril met een schone zachte doek af. Het gebruik van wasverzachters maakt de doek ongeschikt, omdat er dan een wazige zweem op de glazen achterblijft.

Bescherming op reis
Op reis adviseren wij u gebruik te maken van speciale natte tissues of microfiber doekjes met eventueel een reinigingsspray. Zorg er wel voor dat deze doekjes goed schoon zijn. Het gebruik van zakdoekjes of keukenpapier wordt sterk afgeraden. Hierin zitten mogelijk grovere houtvezels die uw glazen kunnen beschadigen.

Ultrasoon
Door ultrasone geluidsgolven worden plaatsen waar vuil achterblijft en waar u niet of moeilijk bij kunt komen goed schoon. Door de hoogfrequente trillingen dringt de reinigingsvloeistof overal tussendoor. Voorzien van inzetbakje voor sierraden en kleine losse onderdelen. U kunt de speciaalreiniger gebruiken die ook in het brillenbad wordt gebruikt. Deze is volkomen veilig voor het montuur en de brillenglazen.

De ultrasoon is ook geschikt voor het reinigen van, sierraden, kunstgebit, oorstukjes van hoorapparaat, scheerkop van scheerapparaat en nog veel meer.

Voor het gemakkelijk en dagelijks reinigen van uw bril kunt u ook gebruik maken van het brillenbad.

Nuttige tips

  • Leg uw bril nooit zo weg dat de glazen in aanraking kunnen komen met harde ruwe oppervlakten.
  • Een goed passende, stevige brillenkoker biedt de beste bescherming.
  • Stel brillen niet bloot aan extreem hoge temperaturen. Denk hierbij aan de sauna of een in de zon geparkeerde auto.
  • Leg uw bril nooit met de bolle zijde van de glazen naar beneden.
  • Agressieve stoffen kunnen uw brillenglazen blijvend beschadigen. Vermijd daarom contact met: aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, hairspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden.